Kā sagatavoties veiksmīgai darba intervijai?

Labi sagatavots CV un motivācijas vēstule, kas atbilst izvēlētā uzņēmuma brīvajai vakancei, bieži vainagojas ar panākumiem – tiek saņemts uzaicinājums uz darba interviju. Nereti darba intervija tiek uzskatīta par vissarežģītāko posmu jauna darba meklējumos. Tā ir pirmā saskare ar topošo darba devēju vai citu uzņēmuma speciālistu, tāpēc laba priekšstata radīšana būs viens no galvenajiem intervijas uzdevumiem, kam seko darba iegūšana un pēcāk arī finansiālās situācijas uzlabošana.

Vīrieši uzvalkos spiež rokas, jo kandidāts ir veiksmīgi sagatavojies darba intervijai

Vai ir iespējams sagatavoties intervijai iepriekš?

Katra darba intervija ir unikāla un neprognozējama, tāpēc iepriekš pilnībā tai sagatavoties nav iespējams, taču ir daži jautājumi, kā arī citas nianses, kuras paliek nemainīgas. Kādas nianses?

Ārējais izskats

Ārējais izskats neapšaubāmi rada pirmo iespaidu, tāpēc, dodoties uz darba interviju, tam ir jāpievērš liela nozīme. Izvēloties piemērotu apģērbu amatam, ko vēlies iegūt, var atstāt paliekošu iespaidu, kas reizēm var būt izšķirošais solis darba iegūšanā. Apģērbus, kas ir pārlieku iespīlēti vai arī pavisam vaļīgi (brīvi), šoreiz ir jāatstāj mājās, jo tie neizskatās atbilstoši un pietiekami profesionāli.

Būtisks faktors arī ir aksesuāru izvēle. Aksesuāri drīkst būt, taču tie nedrīkst būt pārlieku lieli, lai nenovērstu uzmanību no cilvēka personības.

Neapšaubāmi sievietes darba intervijās cenšas izskatīties pievilcīgi, it īpaši, ja intervētājs ir vīrietis, tāpēc grima un smaržu lietošana reizēm tiek veikta bezjēgā. Grimam noteikti ir jābūt, ja uzskatāt to par nepieciešamību, taču tam nevajadzētu būt pārlieku uzkrītošam.

Runājot par smaržu izvēli, tās nedrīkst lietot pārmērīgi. Atceries, ka izpūstais smaržu daudzums nekādi nepalielinās Jūsu profesionālās spējas!

Uzvedība un izturēšanās

Pirmkārt, svarīgs aspekts jebkurā darba intervijā ir intervijas laika ievērošana, jo ierašanās iepriekš norunātajā laikā liecinās par Tavu punktualitāti un manierēm. Kavēšanās noteikti ne par ko labu neliecinās, un intervētājam neinteresēs, ka Tu nokavēji autobusu, vedi bērnus uz skolu u.tml.

Tikpat nesolīdi ir ierasties uz interviju krietni ātrāk, t.i., intervija norunāta 10:00, taču ierašanās 9:30 nav tas labākais variants, kā izrādīt interesi par amatu. Drīzāk radīsi neplānotas grūtības vai sarežģījumus uzņēmumam.

Nevajadzētu aizmirst arī par lietišķu attieksmi, jo cilvēks, kas Tev sēž pretī, var būt Tavs iespējamais darba devējs, nevis draugs, ar kuru piektdienas vakarā dosies uz klubu!

Pirms intervijas noteikti pārbaudi, vai mobilā telefona skaņa ir izslēgta. Neaizmirsti arī par vibrējošo toni. Vislabāk ir ieslēgt telefona lidojuma režīmu vai izslēgt to pilnībā.

Melošana par savu pieredzi un zināšanām

Kā liecina vairums uzņēmumu rūgtā pieredze, realitāte dažreiz neatbilst cilvēka CV, motivācijas vēstulei un darba intervijā sniegtajai informācijai.

Ja esi savā CV rakstījis par to, kas patiesībā neesi, tas ne par ko labu neliecina, jo brīdī, kad topošajam uzņēmuma darbiniekam atlases laikā uzdod kādu jautājumu, kas pārbauda viņa atbilstību amatam, var pavisam ātri to atšifrēt - par to liecinās ne tikai nekorekta atbilde uz jautājumu, bet arī ķermeņa valoda, kas bieži vien mūs nodod.

Atceries, ka mēs dzīvojam sociālo tīklu pārņemtā pasaulē, tāpēc, pirms sūti savu CV un dodies uz darba interviju, padomā, kāds saturs figurē Tavos sociālajos kontos. Varbūt tur ir pārāk daudz privātas un personīgas informācijas, kas Tavu topošo darba devēju var neapmierināt, neskatoties uz to, ka CV, motivācijas vēstule un darba intervija noritējusi perfekti.